Herstoffering stoel

Een zitmeubel moet comfortabel zitten. Hij moet voldoende steun geven en toch niet te hard zijn. Ook moet het geheel voldoende verend zijn en toch niet te slap. Hier moet je dus rekening mee houden bij een herstoffering van een zitmeubel. Bij het stofferen van een zitmeubel begin je met de basis, het aanbrengen van golfveren of elastische singels.

De vulling van een meubel wordt opgebouwd uit een aantal lagen. De elastische singels dek je af met een afdeklaag.  Daarop breng je het schuim aan. Schuim heb je in verschillende dichtheden. Zacht of hard comfort. De dikte wisselt en schuim kan brandvertragend zijn. Om een goed zitcomfort te creeeren werk je met verschillende lagen schuim. Zo kan je voorkomen dat je meubel te hard of te zacht wordt. Meestal gebruikt je eerst een harde kwaliteit om deze af te dekken met een zachtere kwaliteit schuim.

Het schuim wordt op maat gezaagd. Soms is het handig om gebruik te maken van een mal. Als je zitting verlijmd wordt er nog een laag dacron overheen gespannen. Dan is de stoel klaar voor de stof.

Bij een herstoffering van een stoel komt het vaak voor dat er een los kussen in de stoel ligt. Losse kussens worden gevuld met schuim, vlokschuim, soms vormschuim met veren, dons, veren of kapok. Het hangt onder andere af van het doel van het kussen welk vulmateriaal gekozen wordt. Is het bijvoorbeeld een sierkussen of zitkussen? Het zitkussen kan afgewerkt worden met een sierstiksel of bies.

Reacties zijn gesloten.